Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 16 octombrie. Astfel, potrivit noului Cod Rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai mare perioadă pentru suspendarea permisului de conducere este de doi ani. De asemenea, depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se va suspenda şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În situaţia în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului menţionat.
De asemenea, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 grame/litru alcool pur în sânge, este interzisă. Astfel, conducătorul auto, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 grame/litru alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25