Şase obiecte vechi de două milenii au fost predate de un hunedorean Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara şi au ajuns ulterior la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesele au fost descoperite de un căutător de comori, cu ajutorul unui detector de metale.
Un localnic a descoperit, cu ajutorul unui detector de metale, şase arme dacice şi unelte din vremea dacilor. Piesele, despre care cel care le-a predat Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara susţine că au fost găsite în zona satului Ursici şi a satului Romoşel, din munţii Orăştiei, .vor fi cercetate de arheologii de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
„Este vorba de o sabie, o spadă, un vârf de lance, două sape şi încă un obiect greu de identificat, aflate într-o stare de conservare jalnică. După ce vor fi restaurate de specialiştii noştri, urmează ca obiectele să fie expuse în cadrul muzeului. Având în vedere că nu cunoaştem cu exactitate locul în care au fost găsite, nu putem aprecia anii în care au fabricate sau folosite, însă putem spune că fac parte din perioada dacică”, a declarat, potrivit site-ului hunedoaramea.ro, Iosif Vasile Ferencz, cercetător ştiinţific la muzeul din Deva.
Folosirea detectoarelor de metale nu este autorizată în siturile arheologice. De asemenea, deţinerea detectoarelor este legală doar după ce proprietarii acestora primesc autorizaţii emise de Poliţie. În ultimele două decenii, din siturile arheologice din munţii Orăştiei, unde se află cetăţile dacice, au fost sustrase bunuri de patrimoniu în valoare de peste 10 milioane de euro.
Satele Ursici şi Romoşel se află în imediata vecinătate a zonei cetăţii Sarmizegetusa Regia, protejată de UNESCO.
Vă recomandăm şi:
FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor
Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase