Comisia specială a hotărât să modifice Legea prin care guvernul încerca să dea facilități companiei Roșia Montana Gold Corporation într-o lege generală privind exploararea resurselor din subsolul țării.
În România continuă cele mai semnificative proteste motivate ecologic din istoria țării, provocate de aprobarea preliminară de către guvern a unei exploatări de aur în Munții Apuseni și de sondările pentru gaze de șist.
Protestele ecologice împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montana s-au transformat peste noapte în manifestații antiguvernamentale, după ce jandarmii au intervenit la Pungești, în județul Vaslui împotriva localnicilor care au cerut oprirea explorării gazelor de șist. Lucrurile sunt tot mai încâlcite, nu doar fiindcă cele două cazuri sunt total diferite, dar și pentru că protestul de la Pungești a părut la televizor oarecum forțat.
Compania americană Chevron a primit din partea autorităților române toate aprobările pentru a face explorări în mai multe zone din România, dar după protestele de ieri, a trimis un comunicat prin care precizează că își suspendă activitățile la Pungești, acolo unde consiliul local a hotărât să facă un referendum pe 24 noiembrie privind exploatarea gazelor de șist. Câteva televiziuni de știri, cu vârf de lance Realitatea Tv, au alimentat temerile, mai ales ieri când în câteva reportaje de la fața locului au exagerat când au vorbit despre victime ale jandarmilor care nu primesc asistență medicală, deși permanent au fost acolo două ambulanțe. Pe fondul acestor știri aseară au ieșit în stradă câteva mii de bucureșteni, care au pornit într-un marș neautorizat scandând în fața guvernului „demisia”, în fața Ministerului de Interne „ieși afară javră ordinară” și în fața reședinței ambasadorului american, amenințând cu radicalizarea manifestației după modelul grecesc.