Deschiderea mall-ului Promenada, al treilea ca mărime din Bucureşti, va aduce suplimentar venituri primăriei sectorului 1 cifrate la 5 milioane de euro, în condiţiile unei reduceri drastice a veniturilor primăriei, înregistrată odată cu declanşarea crizei economice.
”Avem un necesar foarte mare de finanţare. Anul acesta vom închide bugetul pe suma de 200 de milioane de euro, faţă de 300 de milioane de euro în 2008”, a declarat ieri pimarul sectorului 1 prezent la inaugurarea mall-ului. Potrivit lui, primăria de sector va primi o cotă de 20% din impozitul venit colectat de la cele câteva mii de angajaţi atât la Promenada, cât şi la Sky Tower, ambele proiecte fiind dezvoltate de Raiffeisen evolution. In plus, primăriei îi va reveni şi taxa locală pe clădiri.
Calcule efectuate de România Liberă arată că sumele venite în plus s-ar putea ridica la 5 milioane de euro. Astfel, potrivit Codului Fiscal şi deciziilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti, firmele plătesc un impozit cifrat la 1,5% din valoarea de inventar a clădirii deţinute. Aplicat la o sumă de 230 de milioane de euro, cât Raiffeisen evolution susţine că a investit în cele două proiecte (Promenada mall şi Sky Tower), rezultă că primăria va strânge de aici 3,45 milioane euro anual. Din cota de impozit pe venit defalcată primăriei îi vor mai reveni anual, la fiecare o mie de angajaţi, încă un milion de lei socotind un salariu mediu net lunar pe economie de 2.200 lei.
Mall-urile au înlocuit fabricile
Mall-urile şi firmele de toate dimeniunile din sector au rămas principala speranţă de finanţare a bugetului pe care o are primarul.”Mai există două fabrici, ambele în stare de avarie”, a răspuns ieri Andrei Chiliman unei întrebări referitoare la numărul fabricilor care mai există în sectorul său. Tendinţa înlocurii fabricilor cu complexe comerciale sau clădiri de birouri în zonele sc