Scris de Diana Dutu - INTERVIU JA. Prof.dr. Kalman Toth, şeful Departamentului Ortopedie din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Szeged. Dr. Kalman Toth consideră că medicul trebuie să-i explice bolnavului, pe înţeles, problema de sănătate.
Domnule doctor, profesaţi de 30 de ani în cadrul Clinicii de Ortopedie de la Szeged. Care sunt problemele cu care vin oamenii la dumneavoastră?
KALMAN TOTH. Aş vrea să mă refer în primul rând la problemele de ortopedie infantilă. Pe vremuri se spunea că orice defecţiune ortopedică a unui copil va trece odată cu vârsta. Este o greşeală. În cazul luxaţiilor de şold, de exemplu, dacă la o săptămână după naştere începem să tratăm nou-născutul, în primul an de viaţă această problemă se rezolvă fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Dar dacă începem tratamentul după patru luni, datele problemei se schimbă: marea majoritate vor fi operaţi, doar un mic procent se rezolvă fără intervenţie. Un alt tip de defecţiune ortopedică – picioarele îndoite spre interior – necesită tratament imediat cu gimnastică, gheată gipsată, intervenţie chirurgicală. Platfus-ul este, iarăşi, o problemă. Majoritatea ajung la medic când platfus-ul e gata format, fără a se şti de când datează, dacă se mai poate corecta… Un platfus sever poate fi rezolvat printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă, care are rezultate deosebite. Mai sunt probleme ale coloanei copilului. E foarte important ca deformările coloanei să fie observate din timp şi să se înceapă cât mai repede un tratament – gimnastică medicală, corset, intervenţii chirurgicale minore.
Defecţiunile ortopedice de care vorbiţi sunt mai mult sau mai puţin vizibile pentru un ochi neavizat. Cum îşi pot da seama părinţii de existenţa unei probleme astfel încât diagnosticul copilului să fie pus cât mai repede?
KALMAN TOTH. Deformarea piciorului, a coloanei se observă,