Curtea Supremă a decis marţi, definitiv, că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea. Magistraţii au admis recursul acestuia faţă de decizia hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi au hotărât în unanimitate şi irevocabil, să respingă ca nefondată acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
„Decizia nr. 6736/15.10.2013 admite recursul declarat de Bertzi Alexandru împotriva Sentinţei nr. 646 din 31 ianuarie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII- a contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa recurată, în sensul că respinge acţiunea formulată de către reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ca nefondată. Irevocabilă”, s-a hotărât în şedinţa publică de marţi.
Într-un comunicat de presă emis de Cabinetul de Avocat „Diana-Elena Dragomir”, şi citat de Mediafax, se arată următoarele:
„Astfel, în pofida încercării CNSAS de a-l transforma pe Ducu Bertzi din «urmărit» în «urmăritor», judecătorii Instanţei Supreme au făcut dreptate. Ducu Bertzi era, de foarte mulţi ani, cel urmărit şi monitorizat îndeaproape de Securitate. Dovezi de netăgăduit atestă că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea şi în nici un caz nu a fost informator al acesteia, astfel încât nici măcar CNSAS nu a putut «fabrica» un statut de informator al lui Ducu Bertzi. De fapt, pentru a respecta adevărul, Ducu Bertzi a fost cel urmărit de Securitate, încă din anul 1981. Datorită hotărârii pronunţate de Instanţa Supremă a României, cântecele sale se vor auzi în libertate şi demnitate şi de astăzi înainte”.
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 31 ianuarie 2012, că artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securităţi şi a admis astfel acţiunea CNSAS. În mai 2012, Curtea de Apel a motivat această decizie prin faptul că Ducu Bertzi nu s-a opus solicitării