Compania Elba, unul dintre puţinele branduri româneşti care funcţionează de 90 de ani doar cu capital românesc, şi-a inaugurat joi noul sediu din parcul industrial Freidorf din Timişoara, investiţia depăşind 50 de milioane de euro.
Noul ansamblu de 80.000 de metri pătraţi cuprinde clădirea administrativă, laboratoare şi o hală industrială de producţie a aparatelor de iluminat. Fosta locaţie de 7 hectare, situată lângă Gara de Nord, a rămas doar cu clădirile vechi, intrate în conservare până la valorificarea terenului.
“Prin investiţiile făcute în construcţii, tehnologii şi laboratoare, Elba se situează în avangarda procesului tehnologic şi a protecţiei mediului înconjurător. Banii au provenit doar din împrumuturi ale firmei, nu din ajutoare de la stat. Ne-am luat destinele în mâini şi am făcut, întotdeauna, investiţiile prin mijloace proprii. Statul nu sare în ajutor întotdeauna, când o firmă vrea să facă ceva“, spune Gheorghe Cocian, preşedinte Consiliului de Administraţie şi director general Elba.
Demersul şi efortul companiei timişorene este apreciabil, mai ales că lucrările au demarat în 2008, când a început criza economică, unitatea fiind obligată atunci să renunţe la câteva sute de salariaţi, pe care a reuşit să-i recupereze în parte.
“Am pierdut, din păcate, mulţi specialişti foarte buni. Am renunţat la angajaţi de tot felul, dar şi la foarte buni specialişti. Nu puteam şti în decembrie 2008 că vom avea şansa de a-i recupera peste doar câteva luni. I-am pierdut; au plecat în alte părţi“, a declarat Cocian.
După ce au reuşit să achite o parte din împrumutul pentru sediu, atenţia conducerii Elba pentru 2014 se va concentra mai mult pe resursele umane şi creşterea salariilor celor circa 1.000 de salariaţi. Cu o capacitate de producţie de 330 de mii de seturi de lămpi şi faruri pe an, Elba asigură echiparea unei largi game de maşini p