Românii care nu au acces la internet prin bandă largă pot opta pentru abonamente de Internet prin satelit - în total 3 milioane de europeni sunt în această situaţie, arată un raport al Comisiei Europene.
În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit. Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.
Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetățeni) făceau parte numeroase familii și întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfășurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă și mai costisitoare.
„UE are o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, însă pentru persoanele aflate în zonele cele mai izolate, satelitul este o bună modalitate de a rămâne conectat, iar acest lucru probabil că nu se va schimba", spune comisarul Neelie Kroes.
Mulți europeni nu își dau seama că serviciile în bandă largă prin satelit reprezintă o opțiune pentru ei. Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 euro pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 euro pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 euro (mai ieftin dacă se contractează un abonament de tip premium).
Sateliții moderni bidirecționali în bandă largă de frecvența KA pot furniza o viteză de descărcare de până la 20 de megabiți