Parlamentul European a decernat miercuri aşa-numitul Premiu al Cetăţeniei, pentru realizări deosebite în diferite domenii ca arta, cultura, drepturile minorităţilor şi libertatea de exprimare. Trei români s-au aflat printre cei 23 de laureaţi. Este vorba despre Ioana Avădani, Elena Nistor şi Valeriu Nicolae.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Cei trei români au fost nominalizaţi în diferite categorii pentru acest premiu şi au fost propuşi fiecare de către un eurodeputat. Premiul le-a fost înmânat de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Această ceremonie care are loc anual l-a avut anul acesta ca laureat şi pe scriitorul italian de origine slovenă, Boris Pahor, care la cei peste 100 de ani ai săi militează mai departe pentru dreptul lingvistic al minorităţii slovene din Italia.
Alături de el, tot la categoria artă şi cultură, l-am găsit pe savantul bulgar Valeri Nisimov Petrov, iar la categoria "drepturile cetăţenilor", le-am găsit pe minunatele militante de la Lobby-ul European al Femeilor.
Valeriu Nicolae
Cât despre români, să începem cu Valeriu Nicolae, laureat în categoria "dreptului minorităţilor", o figură cunoscută în România. El este creatorul organizaţiei pentru ajutarea copiilor romi din Ferentari şi stă la baza unui lobby susţinut pe lângă UE, pentru crearea Strategiei pentru romi.
Cu falsă naivitate, Valeriu Nicolae ne spunea că nu ştie de ce i s-a decernat acest premiu, că de altfel europenii îl enervează din multe puncte de vedere şi că este deziluzionat. Iată-l vorbind într-un mod care poate părea şocant, dar este voit provocator, pentru a trezi o reacţie a birocraţiei europene: "În primul rând, Comisia nu ar trebui să se ocupe numai de proceduri, ci ar trebui să facă UE să funcţioneze mai bine. În momentul de faţă, comisarul pe romi (Vivian Reding-n.r.), treaba la