CJAS îşi permite, de două luni, să facă şi controale inopinate, o farmacie pierzând contractul şi alte 10 primind avertismente, pe viitor controlul întărindu-se cu un serviciu antifraudă pentru banii din sectorul sanitar.
Un contract reziliat cu o farmacie şi peste 10 avertismente aplicate aceleiaşi categorii de funizori de servicii medicale în mai puţin de două luni de când Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate îşi permite să facă şi controale inopinate, mărindu-şi echipa de control de la patru, la şapte inspectori. Farmacia, aflată în contract cu CJAS chiar din acest an, a fost surprinsă eliberând medicamente compensate şi gratuite la un punct de lucru care nu făcea obiectul contractului, în timp ce la celelalte farmacii nu a fost găsit specialistul în programul de lucru anunţat în contract. Dacă se analizează rezultatele, începutul este promiţător, doar că în acest domeniu se doreşte mult mai mult, fiind în discuţie înfiinţarea unui serviciu antifraudă pentru banii din sectorul sanitar.
„Există discuţii încă de acum două luni privind reglementarea segmentului de control de la nivelul CNAS. În principiu, viitoarea structură va avea trei componente: serviciul antifraudă, un segment de verificare a activităţii caselor judeţene şi un altul de verificare a activităţii furnizorilor. Deocamdată nu s-a concretizat nimic, sunt discuţii, există grupuri de lucru, însă este clar că se impune o întărire a activităţii de control. De altfel, s-a şi început, propunerea noastră de suplimentare a personalului al serviciul de control fiind acceptată. N-am angajat oameni, am făcut o redistribuire la nivelul instituţiei, însă rezultatele deja se văd. Cea mai mare realizare este aceea că ne permitem controale inopinate, aproape inexistente până în această vară, pentru că nu făceam faţă nici cu controalele de fond. Acum, spre exemplu, suntem în control la Spitalul Jud