Miercuri seară au fost făcute primele arestări în cazul reţelei de cetăţeni turci şi români care, începând din 2009 până în prezent, a comis o fraudă al cărei prejudiciu estimat se ridică la 18 milioane de euro. În această afacere erau implicaţi şi cetăţenii turci care deţin brutăria de pe bulevardul Nicolae Bălcescu şi o moară de cereale la Ulmeni, reţeaua având ramificaţii şi în alte judeţe, precum şi în afara ţării, acolo unde erau direcţionaţi banii rezultaţi în urma operaţiunilor ilicite.
În prezent, împotriva a 37 de membri ai reţelei a fost pusă în mişcare acţiunea penală, iar la începutul acestei săptămâni, procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii şi jandarmii au efectuat 45 de percheziţii în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Buzăul. În urma descinderilor, nu mai puţin de 60 de persoane au fost aduse pentru audieri la sediul Biroului Teritorial Buzău al DIICOT, ulterior, 17 suspecţi fiind reţinuţi. Aceştia au fost prezentaţi instanţei în seara zilei de miercuri, împotriva a şase dintre ei fiind emise mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Este vorba de şase cetăţeni turci, care se pare că erau capii reţelei, coordonând toate operaţiunile ilegale comise în mod repetat din anul 2009.
Reamintim că membrii grupării în cauză au achiziţionat cantităţi mari de grâu de la producători din Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad, pe care apoi le-au procesat, iar produsele de panificaţie produse din făina astfel obţinută le-au comercializat fără a întocmi documente sau făcând acte inexacte, în care erau trecute cantităţi mult mai mici decât cele reale. În unele situaţii, documentele pentru grâul achiziţionat erau întocmite pe numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.
Banii obţinuţi prin sustragerea de la plata taxelor către buget erau însuşiţi de cetăţenii turci,