Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova au prezentat, joi, în cadrul unei întâlniri cu toţi directorii instituţiilor de învăţământ din judeţ, dar şi cu invitaţi din administraţie, poliţie, sănătate, biserică şi învăţământul superior, bilanţul activităţii preuniversitare din anul şcolar 2012-2013.
Numărul total al copiilor înscrişi în diverse forme de învăţământ se menţine aproape constant cu cel din anii trecuţi, 115.267 de elevi frecventând cele 709 unităţi de învăţământ, organizate în 227 de unităţi cu personalitate juridică, din Prahova şi 22 de instituţii particulare. În cele 267 de clase pregătitoare, au învăţat, anul trecut, 5014 elevi.
Planul de şcolarizare
Primul aspect asupra căruia prof. Horia Toma, inspectorul şcolar general al ISJ Prahova, a atras atenţia în cadrul şedinţei, a fost problema planului de şcolarizare. „Planul de şcolarizare a fost de 248 de clase, din care au fost realizate 236 de clase şi nerealizate 12. Pentru anul şcolar în curs ne-am propus mai puţine clase: 242, din care am realizat cu 13 clase a IX-a la zi mai puţine. Deci procentul de nerealizare este din ce în ce mai mare. Din acest motiv, vom propune, pentru anul şcolar următor, o reţea şcolară bazată pe realităţile anului în curs. Aceste măsuri ne vor obliga, după anul şcolar, în luna august, să facem restrângeri de activitate şi să găsim completări de normă profesorilor titulari. De asemenea, trebuie să vedem şi la ce profile s-a produs nerealizarea planului de şcolarizare. Am observat că nu s-au realizat acele clase de mate-info care nu aveau ce să caute în anumite unităţi şcolare. De asemenea, la comerţ, procentul de realizare este de 90%, ceea ce înseamnă că elevii şi părinţii nu sunt foarte interesaţi de acest profil, spre deosebire de interesul faţă de economic, estetica corpului omenesc, turism şi alimentaţie. Un alt exemplu este profilul mecanic pe