Investitiile private in sanatate sunt blocate complet de la inceputul anului, constata Mihail Marcu, presedintele celei mai mari retele de clinici private din Romania.
Dezbaterea lunii scoate la lumina un pacat intunecat al sistemului medical romanesc: alocarea de catre stat a fondurilor asiguratilor romani catre spitalele private in functie de un partizanat dubios, de care mediul politic nu este strain. Comisiile care decid sunt formate din oficiali despre care nu se stiu prea multe. Exceptiile devin regula. Legile se schimba mai frecvent decat vremea. Iar competitia bazata pe reguli e doar o vanare de vant.
Cum vor fi afectate spitalele private de introducerea noului pachet de baza, pentru ca exista multe voci care sustin ca, de fapt, aceasta reforma este aceeasi Marie cu alta palarie?
Mihail Marcu: N-as vrea sa uitam faptul ca au fost foarte foarte multe ordonante de urgenta date in acest an, modificari legislative la nivelul decontarii catre spitalele private. Practic, predictibilitatea in domeniu a scazut foarte mult. Singurii care au facut in ultimii 4-5 ani investitii in sanatate au fost privatii: de cateva sute de milioane de euro. Acestea au disparut cu desavarsire de la inceputul acestui an.
Ne spuneti ca, practic, s-au stopat investitiile private in Sanatate?
Mihail Marcu: Total! In acest moment, in spitale cel putin, investitiile sunt total blocate. Mai ales dupa ce, la inceputul anului, s-au limitat la 5% pe judete decontarile pe care le-ar face Casa Nationala de Asigurari de Sanatate catre privat versus stat.
Acesta e principalul motiv al stoparii investitiilor?
Mihail Marcu: Este unul dintre ele. Dar este vorba si despre predictibilitate. Noi am fost sustinatorii unei masuri care sa duca la functionalitatea mai buna a spitatelelor de stat mari, care sunt importante. Dar lucrurile s-au facut