„Importantă pentru oameni trebuie să fie credinţa, toleranţa şi că trebuie să iubim pe fiecare, asta trebuie să se înveţe.”
Musulmanii din lumea întreagă, inclusiv cei din R. Moldova, încheie astăzi una din cele mai mari sărbători ale anului, numită în lumea arabă Eid al-Adha, iar în alte regiuni Kurban Bairam. Este una din primele ediții petrecute în deplină legalitate de musulmanii moldoveni, după ce au încercat fără succes, ani de-a rândul, să fie recunoscuți printre culte, în ciuda opoziției politicienilor și a campaniilor de ură puse la cale de unii clerici creștin-ortodocși. Recent, câțiva membri ai comunității musulmane din Moldova au plecat în cea mai importantă călătorie pentru orice musulman, pelerinajul la Mecca.
Cei trei musulmani moldoveni care au plecat în pelerinaj, au fost susţinuţi de comunitatea musulmană care primeşte donaţii băneşti de la organizaţiile islamice din afara ţării. Chiar dacă o asemenea călătorie ar trebui să o facă fiecare credincios, măcar o dată în viaţă, tradiţia pelerinajului este una destul de costisitoare şi mulţi nu-şi permit să plece.
Eugen Cărauș x Eugen Cărauș Eduard Cărăuş, membru al Ligii Islamice din Republica Moldova, spune că pentru pelerini aceasta este calea iertării păcatelor şi a renaşterii spirituale: „Nădejdea fiecărui pelerin care pleacă în pelerinaj este să i se ierte păcatele. Este un fel de repetiţie a zilei de judecată, cum ar veni. Fiecare pelerin este îmbrăcat într-o pânză albă. Toţi sunt egali indiferent de origine rasă, vârstă, poziţie socială. Toţi sunt la fel, toţi proclamă aceleaşi cuvinte, aceleaşi adresări către Dumnezeu. Este o egalitate, o armonie şi o frăţie.”
Eduard Cărăuş spune că s-a convertit la Islam şi a intrat în comunitatea musulmană pe când avea 18 ani. El spune că după atacurile anti-islamiste ale preoţilor creştini din 2011, situaţia mu