Federaţia Naţională Mine Energie este la un punct de cotitură. Eşecul în negocierile cu administraţia CE Oltenia pentru încasarea cotizaţiilor pe bază de tabele la casieriile CEO şi virarea lor pe ştatul de plată a făcut ca mai multe sindicate să apeleze la alte modalităţi prin care să obţină banii. Cea mai răspândită este încasarea cu chitanţierul, soluţie care, potrivit prim-vicepreşedintelui FNME, Ion Ruşeţ, funcţionează din iunie la Cariera Lupoaia. Sindicatele mai mari, gen Mine Energie Jilţ – Turceni sau „Energia” Rovinari, vor să meargă cu salariaţii la bănci, ca să le reţină cotizaţiile. Un lucru este însă cert: cotizaţiile vor scădea, deja la mai multe sindicate fiind luată de decizii prin care cuantumul lor a fost redus.
Mai mulţi lideri sindicali din FNME au început să îşi piardă încrederea că federaţia va câştiga lupta cu administraţia Complexului Oltenia pentru încasarea cotizaţiei direct pe ştatul de plată. Astfel, modalitatea care a rămas în picioare, în prezent, este încasarea direct de la salariaţi, pe bază de tabel depus de sindicate. În fiecare lună, sindicaliştii vin cu aceste documente la casierii, iar salariaţii, dacă doresc, vin şi achită cotizaţia. Totuşi, la şedinţa comisiei paritare de miercuri, mai mulţi sindicalişti au lăsat să se înţeleagă că vor să excludă CEO din circuit, şi asta după ce au pierdut procesul „Cotizaţia” la Curtea de Apel Craiova.
Bădiţa încasează din iunie, Golea de la 1 octombrie
Schimbarea de macaz era oarecum previzibilă. Acum ies însă la iveală aspecte care demonstrează că anumite sindicate au intuit încă din vară că se va ajunge aici şi au renunţat să mai spere că instanţa sau liderii de la vârful FNME vor reuşi să repună în aplicare vechiul procedeu de încasare. Primul care a făcut asta a fost Nicolae Bădiţa de la Sindicatul Liber Cariera Lupoaia. Acesta încasează cotizaţia pe bază de chitanţă,