Dacă România ar începe exploatarea acestor resurse energetice, şi-ar asigura independenţa energetică pentru 100 de ani. Sursa: Agerpres
Ieri, compania Chevron a anunţat că suspendă explorarea gazelor de şist în satul vasluian Siliştea, comuna Pungeşti, în urma protestelor din ultimele zile, întrerupând astfel prima încercare din ţară de a aduce la suprafaţă această resursă alternativă. În 2012, consumul de gaze al României s-a ridicat la circa 13 miliarde de metri cubi. Apoape un sfert (24,3%), deci 2,5 miliarde de metri cubi, a fost asigurat din import, pe filieră rusească. Ruşii ne-au livrat gaze la un preţ mediu de 444 de dolari pentru 1000 mc. România le-a plătit peste un miliard de dolari (1,3 miliarde dolari). În 2013 consumul s-a redus, ca şi tariful, dar valoarea totală va fi impresionantă.
Explorări şi proteste
Multe companii s-au arătat interesate în exploatare. Americanii de la Chevron au concesionat până acum patru perimetre în România: lângă oraşul Bârlad şi în localităţile Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti. Prima autorizaţie de explorare au obţinut-o în judeţul Vaslui, în satul Siliştea. Interesate s-au declarat însă şi societatea de stat Romgaz şi compania OMV Petrom, care asigură producţia internă de gaze naturale.
Apăruseră zvonuri că şi gigantul Gazprom ar demara explorarea, compania concesionând un perimetru în Bihor, în 2012. Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM a anunţat atunci că este vorba însă doar de exploatarea gazelor naturale, nu şi a celor de şist. Până acum, singurele proteste împotriva gazelor de şist au fost împotriva Chevron. Potrivit unei estimări a Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), rezervele de gaze de şist ale României sunt de 1.444 miliarde de metri cubi, suficient pentru a ne asigura consumul 100 de ani.
Independenţă de ruşi
Autorităţile au un mesaj unitar când vine