Fenomenul sclaviei atât de des asociat cu trecutul rămâne unul de actualitate în secolul XXI, cu câteva diferenţe. O anchetă a organizaţiei Walk Free, ale cărei rezultate au apărut joi, la Londra, relevă faptul că aproape 30 de milioane de oameni se află în sclavie pe întreg mapamondul.
În prezent, astfel de persoane sunt cele supuse prin violenţă, obligate să muncească sau să accepte situaţii de exploatare economică. Acestea nu sunt plătite sau primesc doar suma minimă pentru a supravieţui şi nu sunt libere să abandoneze această situaţie. Organizaţia a menţionat că ancheta sa vizează şi victimele traficului de fiinţe umane, persoanele forţate să se căsătorească şi minorii exploataţi în conflicte.
Asia, trei sferturi dintre victime
Asia ocupă primul loc la munca forţată cu toate că „niciun continent nu este ferit", a precizat organizaţie cu sediul în Australia, scrie Agerpres. Acest continent găzduieşte trei sferturi dintre victime. India este ţara cu cel mai numeros număr de persoane care trăiesc în condiţii de sclavie- 14 milioane de oameni, urmată de China cu 2,9 milioane şi Pakistan cu peste două milioane. Lista se continuă cu Nigeria, Etiopia, Rusia, Thailanda, Republica Democrată Congo (RDC), Birmania şi Bangladesh. Pe teritoriul acestor state trăiesc 22 din cele 29,8 milioane de persoane în sclavie. Numai pe teritoriul indian "comunităţi întregi din sate din nord sunt reduse la sclavagism, forţate să fabrice cărămizi sau să lucreze în cariere. Copiii sunt constrânşi să se ocupe de ţesut pentru a produce covoarele care sunt vândute în magazinele noastre", a declarat şeful Walk Free, Nick Grono.
Mauritania, cotă de 4%
Din punct de vedere procentual Mauritania se află în fruntea clasamentului, cu o cotă de 4%. În acest stat african există încă sclavi ereditari şi copii născuţi sclavi, obligaţi să presteze munci domestice sau să lucre