Desi se spune ca apa poate fi consumata in orice cantitate si in orice conditii, ea poate totusi sa dauneze organismului.
Majoritatea oamenilor spun ca apa poate sa fie consumata fara vreun risc pentru organism. Exista insa mai multe riscuri ale apei asupra sanatatii de care nu suntem tot timpul constienti, sustine publicatia britanica Huffington Post.
Subtanta chimica Bisfenol A – aceasta substanta chimica, in general cunoscuta sub prescurtarea BPA, care se gaseste in unele sticle din plastic, se poate scurge in mancaruri si bauturi, ridicand riscuri in special in cazul sugarilor si al copiilor, potrivit Institutului britanic de stiinte ale sanatatii si mediului.
Folosirea aceleiasi sticle fara sa fie spalata – o sticla refolosibila este o alternativa rentabila si ecologica la recipientele de unica folosinta, cu conditia sa fie pastrata curata. Bacteriile prefera locurile cu o caldura si umiditate ridicate, deci o sticla aproape goala careia i-ai pus capacul peste noapte si pe care o umpli a doua zi cu apa va fi un mediu imbietor pentru bacterii. Solutia ar fi spalarea regulata a sticlei cu apa fierbinte si sapun.
Indulcitorii – atunci cand vrem sa indulcim sau sa aromam apa, este recomandat sa ne ferim de produse cu asa-zisii indulcitori naturali, pe care sa le inlocuim cu o felie de lamaie proaspata.
Consumul exagerat de apa – desi poate parea greu de crezut, prea multa apa poate ridica riscuri de sanatate. Un exemplu este hiponatremia, care apare atunci cand nivelurile de sodiu din organism scad foarte mult, iar celulele incep sa se umfle. Netratata, hiponatremia poate duce la convulsii si coma. Astfel de cazuri apar insa foarte rar si doar cand bem doze foarte mari pentru a compensa pauze mari de hidratare. De aceea atletii de maraton, care se rehidrateaza, sunt printre cei care sufera in mod normal de hiponatremie.
Sursa foto: