Creşterea economică a Chinei a accelerat în trimestrul al treilea până la 7,8%. Este pentru prima dată în ultimele trei trimestre că există o asemenea creştere. Indicatorii s-au îmbunătăţit ca urmare a politicii Guvernului de investiţii şi reducere sau eliminare a unor taxe.
Se pare că politica noului premier chinez, Li Keqiang, a funcţionat: guvernul de la Beijing şi-a atins ţinta de expansiune a economiei.
Accelerarea creşterii economice vine în urma implementării mai multor măsuri de către guvern, printre care investiţii în infrastructura feroviară şi reducerea unor taxe.
De pildă, a eliminat TVA şi impozitul pe vânzări pentru companiile mici, cu profituri sub 20.000 de yuani pe lună. Mişcarea a ajutat teoretic şase milioane de companii şi a redus şomajul, relatează BBC.
Iar potrivit premierului Li Keqiang, revigorarea economiei chineze va continua.
Aşadar, pentru lunile iulie-septembrie, creştere a fost de 7.8%, în timp ce Produsul Intern Brut s-a mărit cu 2,2%. În primele nouă luni ale anului a fost înregistrată o creştere economică în ansamblu de 7,7%. Pentru întregul an, Executivul chinez îşi stabilise o ţintă de creştere economică de 7,5%.
Între timp, producţia industrială a Chinei a crescut cu 10,2% în septembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar vânzările cu amănuntul au avansat cu 13,3%.
Vânzările de locuinţe au crescut cu 34% în septembrie faţă de august, în pofida restricţiilor introduse de autorităţi pentru a evita supraîncălzirea pieţei.
În ultimele decenii, China a trebuit să se bazeze pe exporturi şi pe investiţiile guvernamentale în infrastructură pentru a-şi susţine creşterea economică. Acum însă, autorităţile încearcă să stimuleze consumul intern şi competitivitatea, pentru a avea o expansiune economică sustenabilă.
În urma acestui raport, bursele din Asia au deschis în creşter