În Germania continuă acuzaţiile clasei politice că, de la 1 ianuarie 2014, românii vor invada ţara pentru a abuza de sistemul social, un fenomen denumit deja “Imigraţia sărăciei”. Jurnaliştii de la Frankfurter Rundschau şi Berliner Zeitung vin cu contraargumente care să demonteze aceste ipoteze. “România este în criză. În ultimii cinci ani, veniturile au scăzut, iar alcoolismul şi consumul de droguri au crescut. Chiar şi aşa relativ puţini săraci îşi părăsesc ţara”, notează Frankfurter Rundschau . “În ciuda dreptului la libera circulaţie, garantat de UE, românii sunt blocaţi în tara lor din cauza problemelor sociale. Cei care ajung în străinătate se şi întorc acasă”, scoate în evidenţă Berliner Zeitung.
Românii nu migrează spre Bucureşti?
“Economia României îşi revine treptat, dar oamenii simpli nu resimt asta. Venitul pe cap de locuitor s-a situat în 2012 la 194 de euro, faţă de 265, cât era în 2007. Un studiu economic a scos în evidenţă faptul că patru din zece români trăiesc de pe o zi pe alta. Media europeană este la 24%. Relansarea economiei oferă perspective în zona infrastructurii şi a parcurilor industriale, nu şi în zona ajutoarelor pentru săraci. Colectivizarea a dus la sărăcirea populaţiei, în special a romilor. În Moldova, Oltenia şi Dobrogea, 28-33% dintre oameni trăiesc din 100 de euro pe lună. În Bucureşti rata este de doar 4%. Chiar şi aşa nu pleacă nimeni în capitală”, consideră la unison jurnaliştii germani.
Cifre statistice
“Diminuarea TVA la pâine de la 24 la 9% este o măsură care îi va afecta direct pe oamenii săraci din Bucureşti. Programe de tipul 'cornul şi laptele' dezvăluie mai multe despre starea naţiunii, decât ajută în realitate. Deoarece copiii înfometaţi nu se pot concentra la cursuri, Guvernul oferă gratuit un corn şi 200 de mililitri de lapte. Conform Unicef, 8,4% dintre minorii din România trăiesc la