Ce are, domnule, oraşul nostru, de n-a putut fi alături de Cluj, Luxemburg şi Copenhaga, între cele mai prietenoase oraşe ale Europei?
Cu ceva timp în urmă, mă minunam la aflarea, prin radio, a unei veşti. Cea mai influentă revistă turistică din Australia, continentul cangurilor şi al ornitorincilor, clasa Clujul între primele zece noi destinaţii turistice ale mapamondului ce merită a fi vizitate. Revista în cauză, prin specialiştii ei, oferea cititorilor motivele acestei clasificări. Primul, accesibilitatea. Există un aeroport internaţional cu legături foarte bune în mari aeroporturi ale lumii. Apoi existenţa serviciilor de calitate diversificate. Adică opţiuni pentru petreceri, cumpărături, sport, cultură. Nu în ultimul rând proximitatea unor destinaţii inedite. Peisaje naturale, zone etnografice cu sate tradiţionale diverse etnic. Am crezut atunci că e o glumă. Gândeam că vreun ghiduş redactor de ştiri s-a jucat pentru a ne înveseli. Ce se întâmplă cu o glumă? Zâmbeşti sau nu şi... uiţi.
E adevărat, am trecut între timp, fugitiv, prin Cluj şi împrejurimi. În comparaţie cu zona noastră se vede acolo o intensă, nouă activitate industrială. Mulţimi de întreprinderi din Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Cehia şi altele, înlocuiesc vechile platforme industriale. Şi ce-i cu asta?! Un puternic turism de afaceri ajută la dezvoltarea infrastructurii utilizabile după aceea şi în turismul de agrement. Colac peste pupăză, o bucată frumoasă din autostrada Transilvania funcţionează ca centură a importantului oraş. Chiar dacă se construieşte cu hopuri, în etape imprevizibile ca la români, sunt totuşi atacate mai multe tronsoane deodată. Probabil, nu peste multă vreme, legătura Clujului cu Budapesta şi apoi cu Viena va fi gata. Asta întrucât ungurii au deja autostrăzi ajunse până la graniţele României. Mai rămâne ca ele, din varii motive, să se oprească p