Flacarile continuau sa avanseze in sud-vestul Australiei, unde este posibil ca sute de case sa fi fost distruse in incendiile care au provocat moartea unei persoane, potrivit pompierilor. Temperaturile in scadere si domolirea vantului au adus un moment de respiro pentru serviciile de salvare, dar aproximativ 100 de case ardeau in statul New South Wales, dintre care aproximativ 40 erau in afara controlului.
Situatia "este in continuare foarte activa, foarte dinamica si foarte periculoasa", a comentat seful pompierilor din stat, Shane Fitzsimmons, adaugand ca au ars cel putin 50.000 de hectare de teren. Focul, alimentat de rafalele violente de vant si de temeperaturile anormal de ridicate pentru acest sezon, de 34 de grade Celsius, au devastat joi Muntii Albastri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney. Fumul s-a raspandit peste acest oras, cel mai mare din Australia.
Un barbat, in varsta de 63 de ani, a decedat in urma unei crize cardiace in timp ce incerca sa isi protejeze casa de flacari la nord de Sydney. Doi pompieri au fost raniti, potrivit premierului statului, Barry O'Farrell.
Sute de persoane si-au petrecut noaptea de joi spre vineri in centre de primire . Una dintre ele, Ron Fuller, si-a pierdut casa la Winmalee, un oras de 6.000 de locuitori si situat la 80 de kilometri de Sydney. "Ne-am confruntat cu destule incendii inainte, dar acesta a fost iesit din comun. Viteza sa era extraordinara, a cuprins toata zona", a marturisit el.
Incendiile de vegetatie sunt frecvente in Australia pe timpul verii australe, care dureaza din decembrie pana in februarie. In 2009, un incendiu produs in statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane si a distrus mii de locuinte. Flacarile continuau sa avanseze in sud-vestul Australiei, unde este posibil ca sute de case sa fi fost distruse in incendiile care au provocat