Ultimele săptămâni au fost marcate de proteste în mai multe orase din țară, epicentrul fiind, fără îndoiala Piața Universității din București. Aici s-au adunat protestatari de toate vârstele, din toate categoriile sociale.
Unii spun că au ieșit pentru a stopa exploatarea minereului de la Roșia Montană. Alții sunt nemulțumiți de legea împotriva maidanezilor, în timp ce alții o încurajează. Să le luăm pe rând. Roșia Montană. Cazul acesta este unul mai delicat, întrucât revolta oamenilor nu vine neapărat din cauza cianurilor folosite pentru a scoate metalele din pământ, ci din cauza neputinței și incompetenței guvernanților noștri. Pentru a câta oară? Câte resurse nu au fost vândute în acest mod, începând cu aurul nostru negru si continuând cu gazele naturale? Cât ne vor mai lua drept proști?
Putem lua in discuție și sectorul educațional. Aceleași fonduri mizerabile, alocate în bătaie de joc, pentru modernizarea școlilor și pentru salariile profesorilor. În secolul 21, sunt mii de instituții de învățământ în România, care nu au apă caldă și canalizare, punctul de plecare al unei civilizații. Pentru că atunci s-au civilizat oamenii, când au găsit moduri de a se diferenția de animale. Cum să ai pretenția unui popor educat, atunci când majoritatea profesorilor câștigă minimul pe economie și sunt nevoiți să facă pregătiri suplimentare cu elevii pentru a reuși sa ducă un trai decent. Un popor unit se dezvoltă în primul rând prin educație. De asta oamenii din Piață au o inteligență peste medie, orice s-ar spune despre cei de acolo, că sunt hipsteri, golani sau alte lucruri.
Ne plângem că lumea votează cu cel care oferă mai mult într-o campanie electorală. De unde vine problema aceasta? De ce nu ne folosim de dreptul pentru care au murit mii de oameni în timpul Revoluției din 1989? Vă spun eu de ce. Cărțile de pe care învață elevii noștri sunt