Prinţul Eugeniu de Savoia va fi omagiat de timişoreni, vineri, marcând astfel data eliberării Timişoarei de sub dominaţia turcească, la 18 octombrie 1716, şi punând capăt unei perioade de 164 de ani de paşalâc.
De acest moment se leagă şi o frumoasă legendă, care spune că în graba retragerii din faţa trupelor imperiale conduse de Eugeniu de Savoia, Selim Paşa ar fi ascuns comori inestimabile într-o fântână din incinta Castelului Huniade (actualul Muzeu de Istorie a Banatului). Nu puţini au fost cei care au căutat comoara, iar în urmă cu cinci ani, arheologii au descoperit în curtea muzeului, în timpul unor lucrări de reabilitare a clădirii, fântâna medievală care mai păstrează un izvor viu. Dar comoara lui Selim Paşa nu mai era.
“Ca de fiecare dată în ultimii ani, Liga Bănăţeană lansează invitaţia către toţi timişorenii să participe la celebrarea eliberării Timişoarei de către trupele imperiale conduse de prinţul Eugeniu de Savoia. Alături de noi vor fi şi membrii formaţiei Big Band Timişoara, care ne vor oferi un scurt moment muzical dedicat evenimentului“, a declarat Adina Murgilă, reprezentanta Ligii Bănăţene.
Intrarea triumfală a prinţului eliberator în Cetatea Timişoarei este considerată de către istoricii militari drept o capodoperă a iscusinţei de comandant de oşti a lui Eugeniu de Savoia, care a încercat să le dea destinaţii utile fortificaţiilor turceşti, unele dintre ele păstrându-se şi azi şi construind clădiri noi şi reamenajând cetatea. Printre cele mai impresionante se remarcă amenajările hidrotehnice; mlaştinile şi bălţile au fost asanate şi au început lucrările de amenajare a Canalului Bega, transformându-l în unul navigabil.
Pentru acest prim ctitor al oraşului de azi, municipalitatea i-a ridicat prinţului de Savoia un bust pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central.
Prinţul Eugeniu de Savoia va fi omagiat de timişoren