Prospecţiunile pentru explorarea gazelor de şist în sudul judeţului Constanţa au început şi vor dura aproximativ un an, a anunţat, vineri, Mihai Mitroi, vicepreşedintele companiei Prospecţiuni. Acesta a precizat că suprafaţa zonelor prospectate este, în total, de peste o mie de kilometri liniari. Sursa: AP PHOTO
"Compania noastră face explorarea geofizică, în fapt prima etapă a explorării geofizice, şi anume prospecţiunea. Asta înseamnă nişte măsurători ale unor parametrii fizici ai pământului efectuaţi la suprafaţa solului. Practic, noi realizăm o ecografie, o radiografie a subsolului, obţinem o imagine a stratelor pământului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat Mediafax.
El a precizat că după încheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupă de explorarea gazelor de şist în judeţul Constanţa şi că această primă etapă este clasificată ca având un impact nesemnificativ asupra mediului.
"Acesta este produsul final, predăm această ecografie clientului nostru şi misiunea s-a încheiat. Ecografia dă imaginea a ceea ce este în corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine şi forează", a menţionat vicepreşedintele companiei Prospecţiuni, care se ocupă de această etapă.
"Ceea ce realizăm noi sunt 800 de kilometri de profil seismic în cele două Cblocuri, în liniar. Sunt mai multe linii una lângă alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totală a liniilor în blocurile 17 şi 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri în total", a spus vicepreşedintele companiei Prospecţiuni.
El a mai afirmat că prospecţiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei şi că nu se va intra în interiorul acestora şi nici în zona de litoral.
"Încercăm să ocolim localităţile, acolo