Scriitoarea canadiană Alice Munro, în varsta de 82 de ani, are o sănătate prea fragilă pentru a merge la Stockholm să îşi ridice premiul Nobel pentru literatură, în luna decembrie. Alice Munro a prevenit Academia suedeză în legătură cu faptul că nu va traversa Oceanul Atlantic, chiar în ziua în care a fost anunţată că a fost desemnată câştigătoarea din acest an a premiului Nobel pentru literatură, pe 10 octombrie.
"Pur şi simplu, sănătatea ei nu este destul de bună. Toţi cei interesaţi, inclusiv doamna Munro, regretă acest fapt, dar nu este nimic de făcut într-o astfel de situaţie. Nu cunoaştem deocamdată forma pe care o va avea discursul de primire a distincţiei şi nici identitatea persoanei căreia îi va fi înmânat premiul în numele ei", a scris Peter Englund pe blogul său, secretarul general al Academiei suedeze.
"Sunt o femeie bătrână, iar sănătatea mea este fragilă", a spus scriitoarea canadiană, citată de Peter Englund.
Două dintre scriitoarele recompensate recent cu Nobelul pentru literatură, austriaca Elfriede Jelinek (2004) şi britanica Doris Lessing (2008), au renunţat şi ele la călătoria la Stockholm din acelaşi motiv. Premiul şi medaliile le-au fost remise la ambasada Suediei din ţările lor.
Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat, pe 10 octombrie, scriitoarei Alice Munro, considerată "un maestru al prozei scurte contemporane". A fost pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel când Academia suedeză a recompensat un autor care scrie doar nuvele.
Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.
Scriitoarea canadiană Alice Munro, în varsta de 82 de ani, are o sănătate prea fragilă pentru a merge la Stockholm să îşi ridice premiul Nobel pentru literatură, în luna decembrie. Alice Munro a pr