Mierea de albine contine minerale (calciu, fluor si fosfor) si vitamine (A, C si D), care sunt responsabile de rezistenta dentara la eroziune. Fluorul are proprietatea de a reduce gradul de solubilizare si eliberare a mineralelor, mai ales a calciului din smaltul dentar.
Proprietatile antibacteriene ale mierii ii confera efecte antiinfectioase, proprietati dezinfectante si antiseptice la nivelul cavitatii bucale. Iata cateva tratamente stomatologice cu produse apicole.
Produse apicole pentru abcese dentare
- se recomanda preparate pe baza de propolis aplicate intern si extern.
Extern: se prepara o cataplasma rece din propolis si argila, care se aplica pe obraz, in dreptul locului afectat. Se fixeaza cu o compresa si se tine 3-4 ore.
Intern: se mesteca propolis brut, cate un gram de 4 ori pe zi.
- se aplica local unguent cu laptisor de matca.
- se mesteca ceara de albine de cateva ori pe zi.
Produse apicole pentru dureri dentare
- se prepara un macerat din 20 g de propolis si 0,5 l de tuica. Se lasa in repaus 7 zile, agitandu-se zilnic. Se mesteca o lingura de macerat 2-3 minute, dupa care se poate inghiti.
Produse apicole pentru carii dentare
- se recomanda imbibarea unui mic tampon de vata sterila cu tinctura de propolis 30%, care se aplica peste cariile existente.
- se mesteca miere de albine zilnic, prevenindu-se astfel aparitia de noi carii dentare si tratandu-se cele existente.
Produse apicole pentru afte si ulceratii
- se recomanda aplicatii locale cu solutie alcoolica de propolis 2-6%, de 4 ori pe zi.
- badijonari locale cu o solutie alcoolica de propolis 20%, timp de cateva zile
- badijonari locale cu un preparat care contine 40 g de tinctura de propolis 30% + 50 g de miere + 6 g de tetraborat de sodiu (borax) + 4 g de glicerina.
Produse apicole pentru