Un craniu intact al unui stramos al omului, vechi de 1,8 milioane de ani, a fost gasit intr-un santier arheologic, in orasul medieval georgian Dmansi, in muntii Caucaz.
In acelasi loc au mai fost gasite ramasitele a inca patru hominizi. O echipa de cercetatori a petrecut 8 ani analizand aceast craniu care a fost scos la suprafata in 2005. Maxilarul fusese gasit in 2000, dar numai acum i s-a stabilit proprietarul, scrie The Independent.
Prima descriere a craniului nr. 5, publicata in revista Science, arata ca acest adult avea o fata prelunga, trasaturi puternice, maxilare mari cu dinti puternici dar si un creier foarte mic, cat jumatate din dimensiunea unui creier al omului modern si nu mai mare decat creierul unei gorile.
Celelalte 4 cranii au apartinut unui barbat in varsta, fara dinti, unui alt adult, unei femei tinere si unui adolescent al carui sex nu este clar. Oamenii de stiinta nu s-au putut pronunta daca cei cinci erau parte a aceleiasi familii sau daca au trait in aceeasi perioada de timp.
Pe baza analizelor cu izotopi de argon, s-a putut spune ca cei cinci au trait intr-o perioada aflata intre 1,77-1,85 milioane de ani in urma. Toate cele cinci cranii au fost descoperite in ceea ce era probabil o vizuina subterana unde carnivorele mari isi duceau prada.
"Dmansi ofera o fotografie unica a acelor vremuri", a spus profesorul David Lordkipanidze de la Muzeul National al Georgiei, autorul studiului. "Acesta era un loc unde competitia intre carnivore si hominizi era mare. Cred ca se luptau intre ei pentru prada si nu intotdeauna hominizii castigau", a spus Lordkipanidze.
Ceea ce i-a surprins pe cercetatori este marea diferentiere fizica intre cei cinci hominizi, ceea ce ii face sa creada ca mai multe specii preumane care traiau in acelasi timp in Africa ar putea sa apartina toate aceleiasi sp