Primăria Timişoarei va demara în perioada următoare proiectul care prevede realizarea unui incinerator de deşeuri şi care are ca finalitate producerea căldurii în mod ecologic. Anunțul a fost făcut chiar de primarul Nicolae Robu.
Conform acestuia, după ce investiţia a fost amânată un an, din cauza unei reclamaţii depuse de unul dintre participanţii la licitaţia din cadrul proiectului, ‘lucrurile s-au limpezit’, după ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a respins contestaţia respectivă. Valoarea proiectului este de 75 de milioane de euro cu TVA inclus, iar municipalitatea are şansa de a i se rambursa 15 milioane de euro de către guvern.
“Finanţarea este asigurată de câştigătorul licitaţiei, urmând ca, în termen de 20 de ani, primăria să-i plătească acestuia rate. După doi ani, se poate trece pe producţie efectivă; deşeurile vor fi sortate şi compostate, iar ulterior folosite drept combustibil. Va rezulta energie electrică, pe care o vom debita pe piaţa naţională şi vom încasa bani, dar va rezulta şi agent termic, în regim de cogenerare”, a explicat Nicolae Robu.
Societatea IRE, înfiinţată pentru a realiza şi gestiona acest incinerator, va avea drept acţionar majoritar Primăria Municipiului Timişoara şi societatea Colterm, care vor deţine împreună 70% din acţiuni. Ca acţionar minoritar, cu 30%, va fi societatea Raroma (o firmă elveţiană înregistrată în Germania). Profitul obţinut din vânzarea de energie electrică şi agentul termic, în cadrul procesului tehnologic, va contribui la reducerea preţului gigacaloriei şi, după cum susţine municipalitatea, la o reducere cu 25% a facturilor populaţiei.
După finalizarea proiectului (24 de luni, din care 6 luni sunt pentru proiect şi 18 luni pentru execuţie), se va trece la construcţia efectivă a incineratorului, iar edilul-şef promite o scădere cu 25% a facturilor la încălzire din pr