După ce angajaţii din sectorul sanitar au purtat banderole în semn de protest faţă de modul în care sunt trataţi şi de slaba finanţare a sistemului, Ministerul Sănătăţii a ajuns la nişte acorduri cu Federaţia Sanitas. Astfel, până pe data de 25 octombrie 2013, colegiile profesionale împreună cu Federaţia Sanitas trebuie să desemneze reprezentanți în grupurile de lucru ale Ministerului Sănătății pentru a ajunge la un acord.
În privinţa creşterii salariilor medicilor rezidenţi, după numeroase discuţii, părţile au convenit păstrarea actualelor încadrări ale medicilor rezidenţi, dar suplimentarea veniturilor cu o serie de burse acordate de Ministerul Educaţiei, astfel încât veniturile acestora să crească. Referitor la creșterea ponderii sumelor alocate sistemului sanitar, părțile au căzut de acord că aceasta se va face etapizat până în anul 2016, astfel încât să se atingă nivelul de 6% din PIB pentru sistemul sanitar, la sfârșitul mandatului actualului Guvern.
Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Coaliţia Profesioniştilor în Sănătate au decis să se întâlnească din nou după data de 31 octombrie 2013, în momentul în care vor exista datele macro-economice pe care se va construi bugetul anului 2014.
Ministerul Sănătăţii îşi reafirmă disponibilitatea de dialog continuu şi parteneriat, considerând că aceasta este calea optimă pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru sistemul sanitar.
Întreg personalul medical din unităţile spitaliceşti din judeţul Arad s-a aflat în grevă japoneză în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie. „În data de 2 noiembrie avem deja organizat un miting de amploare care va avea loc la Bucureşti şi unde vom participa şi noi. Dacă nu se va rezolva nimic din ceea ce cerem atunci vom intra în grevă generală, pe termen nelimitat. Chiar am început deja strângerea de semnături, pas premergător care