Mercur, cea mai mică și mai apropiată de Soare planetă din sistemul nostru solar, ar putea oferi indicii cu privire la modul în care s-a format Luna.
La fel ca și Luna, Mercur este un corp cosmic teluric, pustiu și lipsit de atmosferă, deși este puțin mai mare decât satelitul Pământului. Coordonatorul misiunii Messenger trimisă de NASA pentru studierea planetei Mercur, Sean Solomon, a formulat ideea de a ne folosi de planeta Mercur pentru a afla mai multe despre Lună cu ocazia conferinței Origin of the Moon (Originea Lunii), desfășurată în cadrul Royal Society.
Deocamdată nu există nicio teorie care să acopere toate aspectele și să răspundă la toate întrebările cu privire la modul în care s-a format Luna. Cea mai populară dintre teoriile existente susține că Luna s-a format în urma unei ciocniri între Pământ și o ipotetică planetă denumită Theia, coliziune ce a avut loc acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Luna s-ar fi format din materia ejectată în spațiu și rămasă pe orbita Pământului după acest impact catastrofal.
Potrivit Agerpres, sonda Messenger, sondă aflată într-o misiune cu un buget de 446 de milioane de dolari, a încheiat cartografierea suprafeței planetei Mercur în luna martie a acestui an. Sonda a fost lansată în 2004 și a ajuns pe orbita lui Mercur în 2011. În urma examinării datelor adunate de sondă oamenii de știință au remarcat o serie de similarități uimitoare între Lună și Mercur, în special în ceea ce privește istoria lor geologică. “Mercur și Luna par să aibă istorii foarte asemănătoare”, susține Solomon, care este și director al Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universității Columbia din New York.
Această concluzie poate părea ciudată având în vedere faptul că despre Mercur se crede că s-a format din materia care compunea discul de gaz și praf cosmic rămas în jurul Soarelui după aprinderea acestei stele și nu