Turcia s-a implicat activ activ în destructurarea unei reţele israeliene de spionaj care acţiona în Iran, la începutul anului 2012, realizând o lovitură puternică serviciilor externe de informaţii ale Israelului, conform unui raport publicat de Washington Post.
Oficialii de la Ankara susţin însă că materialul făcut public de presa americană este o încercare de decredibilizare a Turciei, de către „puteri străine care se simt ameninţate de creşterea influenţei turceşti în Orientul Mijlociu“.
Reprezentanţii guvernului israelieni nu au comentat ştirea, însă câţiva miniştri ai cabinetului Netanyahu l-au acuzat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan că duce o politică anti-israeliană în ultimii ani, pentru a creşte influenţa ţării sale în lumea musulmană.
Jurnalistul american David Ignatius a relatat în Washington Post că Israelul şi-ar fi coordonat o parte din reţeaua iraniană de spionaj, chiar din Turcia, dând serviciilor secrete ale Ankarei şansa de a le monitoriza mişcările. Oficialii americani citaţi de cotidian susţin că „Israelul nu credea că Turcia s-ar fi întors împotriva statului evreiesc, după ani întregi de cooperare“.
La începutul anului 2012, prim-ministrul Erdogan ar fi dezvăluit Teheranului identităţile a 10 iranieni care obişnuiau să călătoreasc în Turcia pentru a se întâlni cu spioni israelieniş. În aprilie 2012, Iranul a anunţat destructurarea unei ample reţele israeliene de spionaj, arestând 15 suspecţi.
De partea cealaltă, Israelul şi SUA susţin că Iranul dezvoltă un program nuclear secret, pentru a dezvolta o bombă atomică. Teheranul neagă aceste acuzaţii.
Articolul publicat de Washington Post i-a înfuriat pe oficialii de la Ankara, după ce săptămâna trecută, o altă publicaţie americană, Wall Street Journal, a sugerat că şeful serviciilor de informaţii din Turcia, Hakan Fidan, face schimb de date sensibile cu omolog