Statul ar putea renunţa la firmele din sectorul turismului la care mai deţine pachete de acţiuni, acestea urmând să fie scoase la vânzare, dacă Guvernul va aproba o propunere a ministrului delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini. Ministrul a înaintat Guvernului un memorandum în acest sens. “Propunerea mea, ca ministru de resort care are în subordine aceste societăţi, 16 la număr, este să le valorificăm, adică să ne vindem acţiunile. Va trebui să vedem procedura de vânzare (...). Eu am luat această decizie pentru că am constatat că este un dezastru în managementul societăţilor în care statul mai are participaţiuni”, a declarat vineri Maria Grapini, la Timişoara, informează Agerpres.
Potrivit ministrului, statul are cinci societăţi comerciale în domeniul turismului care sunt în insolvenţă (Hotel Cota 1400 din Sinaia, Ciucaş din Băile Tuşnad, Robinson Turism Bucureşti, Predeal SA şi Carmen Sylva din Constanţa), şase societăţi comerciale în care procentele deţinute de stat sunt nesemnificative, în cote subunitare, şi un grup de cinci societăţi comerciale unde statul este acţionar majoritar (Litoral SA Mamaia, Mamaia SA, Neptun-Olimp, una din Geoagiu Băi şi Compania de Investiţii pentru Turism din Bucureşti). La ultimul lot, statul deţine participaţiuni în cote cuprinse între 52% şi 100%.
Memorandumul a fost amânat în şedinţa de vineri a Guvernului, întrucât ministrul Grapini nu a fost în Bucureşti, iar propunerea necesită o discuţie la care să fie prezent şi iniţiatorul memorandumului.
Maria Grapini mai are pe circuit Legea IMM-urilor, unde speră să se armonizeze cu Ministerul Finanţelor, şi legea care reglementează legislativ obligarea proprietarilor să-şi refacă spaţiile, în caz contrar urmând să li se aplice amenzi până la confiscare.
Statul ar putea renunţa la firmele din sectorul turismului la care mai deţine pachete de acţiuni, aces