De la anul, copiii nu vor mai fi audiați în același local cu infractorii, la procuraturi vor fi amenajate spații speciale pentru aceștia.
În şapte raioane din ţară vor fi amenajate până la sfârşitul anului încăperi speciale pentru audierea minorilor. E vorba de procuraturile din Anenii Noi, Cahul, Leova, Ocnița, Orhei, Soroca, Călărași. Sursele băneşti vor fi oferite de Procuratura Generală din mijloacele financiare repartizate pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei. La procuratura din Orhei au început lucrările acum trei zile.
Muncitorii lucrează dis-de-dimineaţă şi până seara târziu pentru a reuşi să termine toate lucrările până la finele acestui an. „Am semnat în contract prin care ne obligăm să amenajăm încăperile în termen de 30 de zile. Pregătim două odăi speciale. Conform standardelor internaţionale acestea vor fi dotate cu camere video şi televizoare”, declara pentru Evenimentul zilei Sergiu Bodorin, procurorul raionului Orhei.
Nici colegii din procuratura din Ocnița nu au rămas în urmă. Doar că aceștia au reușit deocamdată să identifice două camere. „Acum suntem în căutarea unei companii care va instala toată tehnica. Anul trecut, la procuratură s-a făcut reparaţie, aşa că acum trebuie să cumpărăm mobilier și tehnică”, a spus Alexandru Tcaci, consultantul procurorului din Ocniţa.
Alternative pentru aceste încăperi
Primul care au amenajat o astfel de încăpere a fost Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, încă în 2007. Pe atunci încă nu era în vigoare o lege care ar fi obligat instituţiile de drept să aibă o astfel de încăpere. După exemplul colegilor din ţările Uniunii Europene, camera este dotată cu un circuit de televiziune închis, camere video. În camera de audiere se află doar copilul şi persoana care audiază copilul. Ceilalți specialiști stau în camera ală