-AA+A
În această perioadă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) îi îndrumă pe agricultori în vederea obţinerii ajutorului financiar pentru îmbunătăţirea calităţii produselor ecologice, respectiv a subvenţiei pentru motorină.
Cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultură ecologică se pot depune până în data de 29 noiembrie. Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, care se află în perioada de conversie. Beneficiari pot fi persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, familiale sau persoanele juridice care îndeplinesc o serie de condiţii, despre care se pot cere informaţii la APIA, aici amintind doar obligativitatea înregistrării în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi a menţinerii în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de cinci ani.
Se poate depune o singură cerere de solicitare a ajutorului, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie doar pentru una dintre speciile din producţia animalieră ori numai pentru o exploataţie din apicultură.
Pentru acest ajutor, România are acces la 4.098.000 de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, a cărui acordare a fost aprobată recent, se va oferi în baza cererilor de acord prealabil, care se vor putea depune după 20 de zile de la data intrării în vigoare a H.G. nr. 763/2013, dar nu mai târziu de 13 decembrie 2013, după cum informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
„Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 euro/1.000 litri) pentru motorina u