Cei mai mulţi părinţi nu ştiu încă dacă mijloacele de informare în masă sau calculatorul au sau nu efecte negative asupra copiilor. Iar dacă le permit copiilor accesul la astfel de mijloace, cât timp aceştia ar avea voie să stea la televizor sau la calculator astfel încât efectele negative să fie cât mai puţin grave?
Iată ce spun specialiştii despre acest subiect încă extrem de controversat:
„În ultimii ani au fost efectuate o serie de cercetări pe această temă de către Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului și noi lucrăm la cabinetul de consiliere ținând cont și de aceste studii. Concluzia Asociaţiei a fost următoarea: cu cât copiii stau mai mult la calculator sau la televizor, cu atât vor exista probleme în dezvoltarea şi funcţionarea creierului lor. Explicaţia ştiinţifică este că activitatea corticală, atunci când stăm în fața ecranului, este complet diferită de aceea întâlnită în mod obișnuit în viața oamenilor. Cele câteva ore pe care le petrec zilnic copiii în fața televizorului și a calculatorului încă din primii ani de viață influențează definitoriu modul în care creierul va răspunde pe viitor la provocările și solicitările lumii reale”, explică profesor Nicoleta Paraschiv, consilier psihologic la Şcoala „Alexandru Ciucurencu” din municipiul Tulcea.
„Maxim două ore de TV şi calculator pentru şcolari”
Potrivit aceleaşi surse, expunerea copiilor la calculator sau televizor, chiar şi pe o perioadă scurtă de timp, afectează capacitatea de concentrare a atenției, slăbește motivația și favorizează comportamentele instinctive, cum ar fi bulimia, agresivitatea și pulsiunile sexuale.
„Concluzia studiilor realizate în ultimii ani şi recomandarea specialiştilor pentru părinţi este ca până la doi ani copiii să nu fie lăsați să se uite la televizor, iar după această vârstă, pe toată perioada școlarității, timpul de vizionare cumulat