Marja de rafinare a grupului OMV a scăzut puternic în trimestrul al treilea, la 1,17 dolari pe baril, cel mai redus nivel înregistrat de la sfârşitul anului 2009, din cauza evoluţiei nefavorabile a preţurilor la benzină şi creşterii preţului petrolului, potrivit unui raport al grupului austriac.
În trimestrul al doilea, marja de rafinare s-a plasat la 2,48 dolari pe baril, iar în trimestrul al treilea al anului trecut la 5,28 dolari pe baril. "Marja indicativă de rafinare a OMV a scăzut semnificativ faţă de trimestrul al doilea al anului 2013 şi s-a plasat la cel mai redus nivel din trimestrul al patrulea al lui 2009, din cauza spread-urilor (diferenţe între preţuri - n.r.) mai slabe pe benzină şi preţurilor mai ridicate ale petrolului, sortimentul Urali fiind cotat la un nivel mai ridicat faţă de Brent", se arată în raportul publicat vineri de OMV.
Preţul mediu al petrolului Brent a urcat în trimestrul al treilea la 110,29 dolari pe baril, faţă de 102,43 dolari pe baril în perioada aprilie iunie. În trimestrul al treilea al anului trecut, cotaţia medie Brent s-a plasat la 109,5 dolari pe baril. Barilul de petrol Urali a atins un preţ mediu de 110,63 dolari pe baril în trimestrul al treilea, uşor peste sortimentul Brent, faţă de 102,15 dolari în trimestrul al doilea, respectiv 109,26 dolari în iulie-septembrie 2012.
Grupul precizează că marja realizată de rafinare poate fi diferită de cea indicativă, datorită mai multor factori, printre care paleta de sortimente de petrol procesate de rafinării, randamentul producţiei şi condiţiile de operare. Totodată, creşterea preţurilor petrolului în trimestrul al treilea a condus la efecte pozitive de inventar în zona de rafinare.
În domeniul petrochimic, marjele înregistrate de OMV în trimestrul al treilea au fost afectate negativ de creşterea preţurilor la nafta, efect compensat parţial de volumu