Doi bătrâni au ajuns la spital intoxicați cu dioxid de carbon.
Doi bătrâni, soț și soție, au fost la un pas de moarte din cauza mustul pus la fermentat în beci. Joi, 17 octombrie, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) au fost solicitate să acorde primul ajutor în cazul unui pacient de 76 de ani și al unei paciente de 61 de ani, diagnosticați cu intoxicație cu dioxid de carbon ca urmare a fermentării vinului din beci. Primul care a intrat în beci a fost bătrânul, care voia să verifice procesul de fermentare, dar s-a intoxicat și nu a mai reușit să iasă. “Femeia a coborât după el și a încercat să-l scoată din beci, însă a căzut și ea victimă dioxidului de carbon. Ambii pacienți au fost scoși din beci de către un vecin și au fost preluați de un echipaj al ambulanței, care i-a transportat la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Roman. La internare, erau conștienți, echilibrați hemodinamic și orientați temporo-spațial”, a precizat medicul Letiția Damoc, șeful SJA Neamț.
Este bine să se știe că dioxidul de carbon este un gaz fără culoare și fără miros. Fiind mai greu decât aerul, se acumulează în beciurile în care fermentează mustul. Persoana care a inhalat cantități mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, grețuri cu sau fără vărsături, amețeli, tulburări de vedere, greutate în respirație. Dacă gazul din aer este în concentrație foarte mare, omul își pierde cunoștința în câteva minute, leșină și poate muri rapid. Este foarte important de știut că persoana care se intoxică cu dioxid de carbon nu realizează ce i se întâmplă și, ca atare, nu se poate salva. Mai ales dacă este singură în încăperea în care există respectivul gaz toxic. Persoana care încearcă să salveze victima unei intoxicații cu dioxid de carbon trebuie să fie protejată cu mijloace de respirație autonomă, în caz contrar se va intoxica, la rându său