În anul 2001, din initiaţiva reprezentanţilor Comunităţii Italienilor a luat fiinţă un ansamblu de cântece şi dansuri, numit „Allegria”, cu intenţia de a conserva tradiţiile acestei minorităţi din comuna Greci. S-a constituit, astfel, un grup de elevi entuziaşti de la Şcoala Gimnazială din localitate, care cu dragoste şi pasiune a adus pe scenă cântecele şi dansurile italiene ale străbunicilor şi bunicilor lor.
Din anul 2008, cu sprijinul Otiliei Meragiu şi al unei foste eleve a şcolii din Greci, Ecaterina Lungu, împreună cu mama sa, Aurelia Lungu, profesoară la Şcoala Gimnazială Greci, coordonatoarea Ansamblului „Allegria”, s-a continuat pregătirea actualului grup.
„După multe ore de audiţii, repetiţii, rezultatele au început să apară. Ansamblul a început să fie invitat la tot mai multe evenimente culturale organizate la nivel judeţean sau în alte localităţi din ţară, dintre care menţionăm: «Ziua naţională a minorităţilor», organizată anual la Tulcea în luna decembrie, «Festivalul obiceiurilor tradiţionale» de la Sighişoara (2004), «Festivalul filmului interetnic”, Tulcea (2010, 2011, 2012), «Festivalul tradiţiilor de Crăciun», Bucureşti (2009), «Festivalul minorităţilor Sulina» (2011), emisiunea «Convieţuiri», TVR1 (iulie 2013).
Din luna iulie a anului 2012, Ansamblul «Allegria» a primit sprijin din partea Asociaţiei Italienilor din România, fapt ce a dat un nou impuls şi o altă imagine întregului grup, prin instructorul – coregraf, Petre Susu.
În ultimul an, grupul s-a mărit, alături de cele zece fete sunt acum şi cinci băieţi care, cu multă seriozitate, se perfecţionează în execuţia dansurilor.
Ansamblul «Allegria» este o componentă de bază a Asociaţiei Italienilor din România (ROASIT) şi ne alăturăm lor cu mesajul tradiţional de la înfiinţare: «Siamo di nuovo insieme!»”, a declarat Aurelia Lungu, coordonatoarea Grupului „Allegria”.