De la aderarea la Uniunea Europeană, ne zicem europeni cu drepturi, dar strâmbam din nas când e vorba să ne achităm de obligaţiile asumate.
În 2007, în baza Tratatului de aderare, la fel ca toate localităţile din ţară, şi Beiuşul a fost obligat să-şi închidă vechea groapă de gunoi, iar firma locală de salubrizare, Edilul, să transporte deşeurile la Oradea, la singura haldă ecologică şi unica autorizată din judeţ.
Patru ani mai târziu, Europa le bate obrazul autorităţilor române: nu doar că nu au închis şi ecologizat groapa, ci aceasta creşte an de an! Întrucât nerespectarea acestei obligaţii ar putea atrage procedura de infringement, România riscând să nu mai primească niciun euro pentru proiecte de mediu, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au primit ordin să rezolve situaţia.Drept urmare, i-au potopit pe edilii din Beiuş cu amenzi şi plângeri penale.
Trei directori, aceeaşi practică
O directivă europeană cere ca gunoaiele să fie depuse doar în aşa-numitele halde ecologice, care nu permit poluarea solului, a apelor freatice şi aerului. Legislaţia românească a preluat directiva prin HG 349/2005, care stabileşte că halda ecologică a Bihorului este cea din Oradea, administrată de firma Eco Bihor. Prin aceeaşi lege, oraşele au primit termene în care să sisteze depunerea deşeurilor la vechile gropi şi să înceapă ecologizarea lor: Beiuşul şi Aleşdul până în 2009, Marghita, Şteiul şi Săcueni în 2010, iar Salonta şi Valea lui Mihai în 2017.
Ca urmare, firma de salubritate a Consiliului Local Beiuş, Edilul, care adună gunoaiele din oraş şi din 10 comune învecinate, era obligată să aducă deşeurile la Oradea încă din iulie 2009. La fiecare colectare, utilajele firmei trebuiau să facă până în reşedinţa de judeţ mai bine de 60 de kilometri, să descarce gunoaiele la halda din Episcopia, să plătească taxa de depunere şi să se întoarcă la Beiuş.
Edil