În Luxemburg au loc duminică alegeri parlamentare anticipate, cu şapte luni înainte de termenul normal. Ele au fost provocate de premierul Jean-Claude Juncker, după ce a fost abandonat de Partidul Socialist, partenerul său tradiţional în coaliţia guvernamentală.
Premierul Jean-Claude Juncker, decanul liderilor europeni şi obişnuit să fie reales cu uşurinţă, se confruntă cu alegeri anticipate cu un oarecare grad de nesiguranţă, după mai mult de 18 ani la putere şi un scandal care a zdruncinat încrederea alegătorilor.
Juncker, liderul Partidului Creştin-Social, este acuzat şi de opoziţie, şi de foştii parteneri guvernamentali, că este responsabil în scandalul serviciului de informaţii, care a comis nereguli grave, spionând la scară mare populaţia şi o parte a clasei politice.
La aproape 59 de ani, dintre care jumătate petrecuţi la guvernare, Juncker se confruntă cu uzura puterii, cu o anume saturaţie a populaţiei în căutare de oameni noi, într-un context economic mai dificil pentru această ţară care rămâne una dintre cele mai bogate din lume pe cap de locuitor. Numai că nivelul şomajului a crescut la aproape 7 la sută şi gradul de îndatorare a crescut şi el de trei ori în 15 ani.
Chiar dacă rămâne persoana considerată cea mai competentă de concetăţenii săi, Juncker este urmat îndeaproape de Xavier Bettel, tânărul preşedinte al partidului liberal, în vârstă de 40 de ani.
Toate acestea au indus o stare de nervozitate în formaţiunea sa politică, Partidul Creştin-Social. Acesta se aşteaptă să piardă voturi duminică, chiar dacă ar urma să rămână principala forţă politică a Marelui Ducat, care a condus ţara aproape fără întrerupere de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.
Potrivit unui sondaj publicat înainte de anunţarea alegerilor anticipate, în această vară, partidul lui Juncker ar pierde trei locuri în Camera Deputaţilo