Majoritatea propune amendarea regulamentului Parlamentului pentru a limita numărul moțiunilor antiguvernamentale ce riscă să blocheze activitatea legislativului.
La o zi după ce Parlamentul a respins o moțiune de cenzură depusă de comuniști în legătură cu tranzacțiile de la Banca de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău, deputații au hotărât astăzi să discute deja marțea viitoare o nouă moțiune a comuniștilor.
Noua moţiune a comuniştilor împotriva guvernului Leancă este bazată pe acuzaţia că ar promova o politică de dezintegrare a ţării. În particular, comuniştii sunt nemulţumiţi de oficiile migraţioniste de pe Nistru. Este vorba despre cele șase puncte de control a migraţiei, instituite la frontiera administrativă ce separă cele două maluri ale Nistrului şi care vor servi la înregistrarea cetăţenilor străini care ajung în Moldova prin segmentul transnistrean. Oficiile au fost create în cadrul reformelor necesare pentru liberalizarea vizelor cu UE. Tiraspolul, dar şi opoziţia comunistă din parlamentul de la Chişinău, insistă că prin ele, Chişinăul vrea să instituie un hotar în interiorul ţării.
Comuniştii au recurs la această nouă moţiune după ce nu au reuşit să demită guvernul prin una bazată pe acuzaţia de fraudă în cazurile Băncii de Economii şi a Aeroportului. Ei au declarat că vor urma şi alte moţiuni, aşa că majoritarii se cred forţaţi să oprească cumva acest elan în care văd o tentativă a opoziţiei de a zădărnici activitatea guvernului în ajunul summitului de la Vilnius.
Deputatul Sergiu Sârbu, proaspăt înrolat în Parditul Democrat, dar în trecut vârful de lance al comuniştilor în chestiuni juridice, ne-a descris cum au de gând majoritarii să limiteze numărul de moţiuni anti-guvernamentale posibile într-o sesiune: „Ca să nu fie transformată această luptă politică într-un blocaj, alte state au anumite limi