Localnicii din Boghicea poartă această ”povară” de la strămoși, din copilărie, dar nimeni nu se supără.
Același nume de familie este purtat de mai multe persoane, fără a fi rude. În unele localități rurale, cei ce poartă același nume se recunosc numai după poreclă.
Cele mai frecvente nume din comuna Boghicea, de exemplu, sunt Diaconu, Maftei și Mantale, iar în comunitatea de catolici Adam, Băcăoanu și Balint. Posesorii acestor nume sunt căutați în sat după porecle. Unii poartă această ”povară” de la strămoși, alții din copilărie, dar nimeni nu se supără. ”Sosisem de foarte puțină vreme în sat, nu cunoșteam locurile, nici oamenii. Mi s-a dat un sector în care să fac recensământul agricol și umblam cu registrul în mână prin sat. Mi s-a spus să încep de la familia «Cozonac». Ajuns la casa cu pricina, am bătut la poartă și l-am strigat pe capul familiei, așa cum mi-a spus vecinul. Cerându-i buletinul mi-am dat seama că «numele» era, de fapt, o poreclă”, explică profesorul Eugen Mihai (foto), primarul comunei Boghicea.
Autoritățile locale de la Boghicea spun că nu există familie în comună să nu poarte o poreclă trăsnită. Haplea, Cracea și Boambă sunt localnicii pe la care a trecut recent o firmă specializată ce menține în stare de funcționare iluminatul public. ”Avem un contract de mentenanță cu o firmă pentru întreținerea iluminatului stradal. Atunci când apare o defecțiune sau trebuie schimbat un bec la stâlpi facem o listă cu locațiile pe unde trebuie să treacă cei de la intervenție pentru a remedia problema. Lista nu conține numele adevărate ale localnicilor, ci poreclele după care aceștia sunt cunoscuți în sat. Poreclele primite spun multe despre localnici: «Chipăruș» este un om energic. «Orlasă» este o prescurtare a unei tic verbal al posesorului, care spunea oricând și oricui: «Lasă-mă!». Bercu» este un răutăcism, deoarece înseamnă fără coadă”,