O clinică privată din Cluj-Napoca şi-a propus achiziţionarea unui număr de 100 de camere implantabile pentru pacienţii bolnavi de cancer. Camerele implantabile reduc efectul toxic al tratamentului cu chimioterapie, infecţia şi durerea, precum şi tromboza venoasă. Potrivit reprezentanţilor clinicii, montarea de camere implantabile la pacienţii oncologici a devenit obligatorie în ţările dezvoltate.
Introducerea camerelor implantabile în oncologie asigură un acces venos facil şi sigur, permiţând pacienţilor oncologici aflaţi într-un program de chimioterapie un stil de viaţă normal. Dispozitivele cel mai frecvent utilizate sunt porturile montate subcutanat. Porturile furnizează un număr de avantaje în comparaţie cu alte catetere venoase.
“Camerele implantabile sunt o nouă tehnologie pe care clinica noastră încearcă să o ofere pacienţilor cu afecţiuni oncologice deoarece acestea reduc efectul infecţiilor, trombozei venoase, disconfortul şi durerea. Toate acestea sunt în beneficiul pacientului, ele sunt foarte estetice, discrete, nu deranjează, se pot folosi toata viaţa, reduce riscul la care sunt supuşi pacienţii oncologici, deoarece chimioterapia fiind foarte toxică pentru organismul pacientul, afectează inclusiv venele, ele devenind sensibile, pacientul fiind nevoit să fie de mai multe ori înţepat pentru o perfuzie. Camera îi ajută pe pacienţi, administrarea medicamentelor se face mult mai uşor, nu devine atât de dureros. Aceste implanturi se fac printr-o anestezie locală, pacientul este spitalizat doar o zi. La Cluj-Napoca aceste implanturi se fac în colaborare cu anumiţi medici de la Spitalul Municipal Clujana. Costul unei asemenea camere este de 600-750 de lei. Prin această campanie, noi vrem să facilităm achiziţionarea acestor camere prin oferirea lor în mod gratuit pacienţilor. Prin donaţiile clujenilor, ne dorim să achiziţionăm 100 de astfel de camere,