Ne-am obişnuit cu sondajele despre orice, iar faptul că România se află într-o continuă campanie electorală ne aduce câte un top politic în fiecare săptămână. Dar dacă am face un sondaj, nu despre politicienii prezentului, ci despre conducătorii din trecut?
Revista „Historia” a avut această curiozitate şi a realizat împreună cu institutul de cercetare sociologică INSCOP un sondaj menit a ne da o imagine a modului în care percepem astăzi figurile importante ale istoriei. Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Alexandru Ioan Cuza sunt conducătorii care au întrunit cele mai multe sufragii.
Explicaţiile acestei poze din mentalul nostru istoric sunt multe şi vor analizate de istoricul Dan Falcan şi profesorul de istorie Corneliu Riegler într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă live, începând cu ora 11.00, pe site-ul adevarul.ro.
Rezultatului acestui sondaj ţine şi de informaţia primită în şcoală, despre filmele istorice ale perioadei comuniste sau despre tendinţa de a glorifica trecutul, în comparaţie cu prezentul dezamăgitor.
Sigur, se poate vorbi despre mituri şi despre criteriile prea vagi care pot sta la baza ierarhizării importanţei în istorie. Dar aici vorbim despre imagini şi despre percepţia trecutului. Oamenii au conştiinţa lucrurilor importante în istorie, cum ar fi existenţa ca entitate statală şi unirea românilor într-o singură ţară.
Dacă, în percepţia publică, principalul eveniment al istoriei noastre este Unirea, cum să nu apară pe podiumul personalităţilor importante Mihai Viteazul şi Alexandru Ioan Cuza? De ce nu apare şi Regele Ferdinand?
Ba da, este şi el ceva mai jos în top. Aşa că lucrurile sunt coerente.
Până la urmă, toţi aceşti oameni pe care acum îi considerăm importanţi au rămas în conştiinţa noastră pentru că ştim că au realizat ceva. Niciunul nu a r