Crearea unui corp de buni meseriaşi, care să reînvie şi să ducă mai departe profesiile tradiţionale din jurul Timişoarei, reprezintă o prioritate pentru liberalii locali, astfel că la începutul lunii noiembrie vor organiza o dezbatere la care actorii principali vor fi mediul de afaceri şi cel educaţional, a anunţat vineri senatorul PNL Ben Oni Ardelean, într-o conferinţă de presă.
Parlamentarul a explicat că adesea s-a vorbit de apropierea şcolii de mediul socio-economic şi că guvernul a alocat o prioritate în această apropiere, în sensul că nu se mai doreşte să se facă şcoală de dragul şcolii. “Nu mai dorim să facem şcoală de dragul şcolii, ci să existe un concept integrat de educare şi în acelaşi timp, de crearea unei perspective pentru tinerii care termină o anumită disciplină sau care sunt specializaţi într-un anumit domeniu. În general, apropierea se face atât la nivel universitar, cât şi la mediul preuniversitar“, a spus Ardelean.
Senatorul a subliniat că în mediul preuniversitar există o problemă în sensul că foarte mulţi agenţi economici, mai ales din zona de producţie, se plâng că nu mai au textilişti, vopsitori sau meseriaşi în alte domenii, cei mai mulţi tineri fiind absolvenţi de facultate sau de licee teoretice, fără experienţă în domeniu. “De aceea este nevoie să aducem laolaltă agenţii economici şi educatorii pentru a crea acele programe de şcoli profesionale care să producă specialişti pentru meseriile cerute pe piaţa muncii”, a detaliat senatorul.
Un amplu proiect pe acest subiect va fi lansat în dezbatere pe 8 noiembrie, la care vor fi prezenţi specialişti din minister, cadre universitare şi din învăţământul preuniversitar din zonă, pentru a găsi soluţia de finanţare cu date concrete privind valoarea de finanţare, cât ar costa şcolarizarea unul astfel de elev şi în special, facilităţi care le pot fi acordate celor care vin