TIMISOARA. Incepe proiectul de reabilitare a cladirilor istorice din Timisoara. Primaria pune toti banii pentru renovari, dar ii recupereaza in 10 ani de la timisorenii care au apartamente in aceste imobile, considerate monumente istorice. Au fost calculate, ca exemplu, ratele lunare pe care trebuie sa le plateasca cei ce au proprietati in astfel de cladiri.
La dezbaterea organizata vineri la sediul Primariei Timisoara au fost prezenti doar cativa timisoreni. Interesul pentru proiect pare sa fie destul de mic, insa reprezentantii municipalitatii spera ca oamenii se vor trezi la realitate sau macar se vor teme de amenzi.
Pentru a-i indemna sa se inscrie in proiect, specialistii din Primarie au venit si cu un exemplu clar. Au calculat cat trebuie sa plateasca fiecare proprietar din cladirea istorica situata la numarul 9, in Piata Unirii. Sunt 8 apartamente, iar dupa o eventuala reabilitare, timp de 10 ani, timisorenii care locuiesc acolo trebuie sa plateasca Primariei aproximativ 200 de lei pe luna. Deci nici 50 de euro pe luna.
“Avem un exemplu, pentru cladirea din Piata Unirii nr. 9. P+1, 8 apartamente, 6 persoane fizice, 2 persoane juridice. Sunt lucrari la acoperis, fatada, reconditionare tamplarie, unde intra ferestre, poarta, vitrine. S-a calculat un deviz general de 244.250 de lei, dupa licitatie a ramas 240.000 de lei. Asta inseamna 30.000 de lei de apartament. Primaria acopera 6.000 de lei, costuri totale per apartament proprietar persoana fizica este 24.000 de lei, rata anuala e de 2.400 de lei + rata inflatiei, deci rata lunara este de 200 de lei”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Cine nu intra in program, plateste amenzi, ameninta Primaria!
Practic, prin Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, derivat din Legea 153, Primaria Timisoara plateste toata suma necesare ren