Consilierul judeţean din Cluj, Axente Husar (PP-DD) a fost lucrător al Securităţii, potrivit unei decizii date de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Sentinţa nu este definitivă.
Hotărârea a fost dată pe 16 octombrie 2013, la primul termen al procesului, şi poate fi contestată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Potrivit solicitării CNSAS, Axente Husar a avut gradele de locotenent (1987-1988), locotent –major (1988-1989) în cadrul IJS Cluj- Serviciul Municipal de Securitate Turda.
Una din misiunile sale a fost instruirea şi dirijarea reţelei infomative pe lângă trei persoane aflate în atenţia Securităţii, precum şi pentru a infoma despre starea de spirit din intreprinderea CLMR Turda. Ca urmarea a sarcinilor primite de la Axente Husar de a acorda atenţie în continuarea stării de spirit, sursa “Vlaicu” infomează că la data de 3 noimebrie 1989, “toate cultele penticostale baptiste din ţară şi de peste hotare” vor ţine o legătură colectivă cu privire la Congresul al XIV-lea al PCR, prin intermediul cărora îl vor ruga pe Dumnezeu “să decidă dacă actualul conducător mai merită să fie la conducerea ţării sau nu””. Sursa i-a mai semnalat lui Axente Husar comentariile angajaţilor legate de raţia de pâine şi criza de produse alimentare.
Orice informaţie legată de Doina Cornea
“De asemenea, lt- maj. Husar îi indică sursei să relateze de urgenţă orice infomaţie legată de Doina Cornea. În plus, îl dirijează pe lângă elemente sectante şi care fac propagandă religioasă. Precizăm că reţeaua infomativă reprezintă principalul mijloc al muncii de securitate. De aceea, precopuparea centrală a ofiţerilor care lucrează cu reţeaua infomativă o reprezintă sporirea capacităţii acesteia. Astfel, se urmărea formarea unei reţele valoroase, cu largi posibilităţi d einromare, bine amplasată în mediile şi problemele ce interesează organelle de securitate, cum es