Exista persoane care, in mod repetat, ajung sa bea mai mult decat isi propun, carora bautura le aduce necazuri, atat de sanatate, cat si in societate. Ei nu se pot opri dupa primul pahar, cu atat mai putin dupa al doilea. Ei sunt alcoolici.
Cei care o recunosc si cauta ajutor il gasesc adesea la Alcoolicii Anonimi (AA), barbati si femei ce au probleme cu alcoolul, care se reunesc saptamanal in cadrul unor grupuri de sprijin. Desi aceasta forma de ajutor a luat fiinta in anii '30 ai secolului trecut peste Ocean, a patruns in Romania la inceputul anilor '90. Aici oamenii se reunesc in cadrul unor sedinte si isi impartasesc experientele.
Pentru a intelege mai bine principiile si modul in care functioneaza AA, Ziare.com a luat parte la una dintre intalnirile unui grup de Alcoolicii Anonimi din Bucuresti. Desi grupul se reuneste in interiorul unei capele scolare din sectorul 2 al Capitalei, membrii lui subliniaza ca nu sunt afiliati niciunei asociatii religioase sau de cult si ca acolo vin persoane de toate varstele sau confesiunile, chiar si atei.
In jurul mesei la care nu se bea alcool
In interiorul capelei se gasesc un dulap, mai multe mese si banci. Peretii sunt acoperiti in mare parte cu icoane pictate pe lemn. Joi dupa-amiaza, cu aproximativ o ora inainte de sosirea membrilor, domnul V, un sexagenar care coordoneaza intalnirile grupului, pune mesele in centrul incaperii, de-a lungul carora aliniaza bancile pe care vor sta oamenii. Povesteste cu tristete ca a venit in fuga de la spital, unde s-a dus sa-si vada o fina, alcoolica la randul ei, care a cedat si a baut din nou.
Pregateste cafeaua si asaza gustarile in farfurie. Povesteste ca la fiecare intalnire se consuma suc, cafea, biscuiti sau prajiturele. Cheltuielile sunt acoperite din colecta facuta in timpul intalnirilor, fiecare membru avand libertatea sa