Ruşii au temeri întemeiate cu privire la Parteneriatul Estic (PE), deorece acesta va afecta comerţul cu vecinii săi
Experţi, academicieni şi jurnalişti din întreaga lume s-au întâlnit, pentru zecea oară, cu Vladimir Putin şi miniştrii săi în nordul Rusiei, în apropierea lacului Valdai. În cadrul forumului anual, numit Clubul Valdai, conducerea de vârf a Rusiei are posibilitatea să-şi consolideze PR-ul la nivel global. Acest forum nu a fost o campanie PR de succes: în ultimii ani, cea mare parte a presei internaţionale a adus critici Kremlinului.
Însă în acest an discuţiile au adus un plus de valoare imaginii Rusiei, scrie Charles Grant pentru Centrul de Reforme Europene. „Putin a avut un mesaj clar pentru lumea din afară: sistemul politic din Rusia începe să se deschidă, cel puțin la nivel local. De asemenea, el a vorbit paşnic despre SUA. Numai cu privire la problema relațiilor Rusiei cu țările vecine Ucraina și Republica Moldova, Putin a părut - audienței occidentale - oarecum dur”, scrie autorul. Dificultăţile economice, opoziţia surprinzător de puternică de la alegerile locale din septembrie şi consensul cu Statele Unite privind armele chimice din Siria sunt relevante pentru abordarea mai moale a Kremlinului.
Război rece între Rusia şi UE?
Ruşii au temeri întemeiate cu privire la Parteneriatul Estic (PE), deorece acesta va afecta comerţul cu vecinii săi. Charles Grant scrie că Putin a spus în cadrul Clubului Valdai că bunurile UE vor invada țările Parteneriatului Estic, ceea ce însemnă că Ucraina și Republica Moldova vor renunţa la bunurile produse pe piața rusă, iar Moscova ar fi obligat să ia măsuri de protecție. „Ruşii au dreptate atunci când spun că UE ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a discuta cu ei impactul PE”, afirmă Charles Grant.
Publicaţia rusă Pravda titrează „Între Rusia şi UE este un război rece?”, menţionân